باز هم وعده ای تکراری ، استقلال و پرسپولیس بورسی می شوند؟

به گزارش آب مایه حیات، موضوع خصوصی سازی دو باشگاه محبوب تهرانی، از سال 1378 تا کنون مطرح بوده است. در این سال ها بارها وعده عرضه اولیه آنها در بازر سرمایه هم تکرار شده، حتی فرهاد دژپسند، وزیر پیشین امور اقتصادی و دارایی، سال گذشته از عملی شدن این وعده در دهه فجر خبر داده بود اما مثل همیشه اتفاق خاصی رخ نداد.

باز هم وعده ای تکراری ، استقلال و پرسپولیس بورسی می شوند؟

این بار هم حمید سجادی، وزیر ورزش و جوانان دولت سیزدهم گفته است استقلال و پرسپولیس تا دو ماه دیگر خصوصی می شوند و بخشی از سهام آنها هم به بازار سرمایه می رود. به گفته او مقدمات کار را دولت قبل انجام داده و سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور هم با این انتقال موافق است.

این در حالی است که سرخابی های تهران با مسائل ساختاری از جمله ارقام بالای بدهی و زیان انباشته، پفراینده های باز در فیفا، نداشتن برخی امکانات اولیه و صورت های اقتصادی و قراردادهای غیرشفاف اسپانسری روبرو هستند. در این شرایط چقدر می توان به عملی بودن چنین وعده ای خوشبین بود؟

دولت این بار جدی است اما …

پیام الیاس کردی، کارشناس بازارهای اقتصادی معتقد است شرایط اقتصادی کشور به سمتی می رود که احتمالا دولت این بار در عملی کردن وعده خود جدی است؛ با وجود این نمی توان مطمئن بود نتیجه کار به نفع دو باشگاه و مردم باشد.

او با اشاره به هزینه های سنگین استقلال و پرسپولیس برای دولت و درآمدزا نبودن این دو باشگاه به آب مایه حیات می گوید: در همه سال های گذشته، محبوبیت این دو تیم، موقعیت اجتماعی و سیاسی آنها و منافع اقتصادی که برای عده ای داشته اند، مانع شده است که دولت حاضر شود حتی نیمی از مالکیت سرخابی ها را به شرط حفظ مدیریت خود، به مردم واگذار کند.

الیاس کردی می افزید: اما به نظر می رسد شرایط اقتصادی کشور باعث شده است موضوع خصوصی سازی این دو باشگاه جدی شود و دولت تصمیم بگیرد به سرعت آن را عملی کند.

به اعتقاد این کارشناس بازارهای اقتصادی، احتمالا بخش کوچکی از مالکیت استقلال و پرسپولیس به مردم منتقل می شود اما دولت مدیریت خود را حفط می کند و سهامدار اصلی باقی می ماند.

او می افزاید: اگر در آینده شرایط اقتصادی بهبود یافت، ممکن است دولت با افزایش سرمایه، سهم مالکیت مردم را کاهش دهد ولی اگر باز هم به تامین اقتصادی نیاز داشت، سهم بیشتری را به بازار عرضه می کند.

تردید در منبع هزینه کرد سرمایه جمع آوری شده

الیاس کردی در اینکه سرمایه حاصل از واگذاری یا فروش سهام استقلال و پرسپولیس به داخل این باشگاه تزریق شود هم تردید دارد.

او به آب مایه حیات توضیح می دهد: با توجه به اینکه دولت با تبصره هایی، در عمل مالک این دو باشگاه است، باید دید آیا سرمایه به دست آمده از این عرضه اولیه صرف تامین اقتصادی مورد نیاز بخش های دولتی می شود یا به افزایش امکانات این دو باشگاه اختصاص می یابد.

این کارشناس بازارهای اقتصادی می افزاید: استقلال و پرسپولیس، به ویژه آبی پوشان، کمبودهای زیادی دارند که گاهی حتی شامل زمین تمرین هم می شود. آنها بر خلاف بسکمک از باشگاه های حرفه ای دنیا، فاقد استادیوم اختصاصی و زیرساخت های قابل قبول درمانی، بدنسازی، آموزشی و طرفداری هستند.

سرمایه، صرف قراردادهای کلان می شود

الیاس کردی ادامه می دهد: سرخابی ها همچنین مسائل زیادی در زمینه درآمدزایی دارند و صورت های اقتصادی و حتی قراردادهای تبلیغاتی و اسپانسری آنها شفاف نیست. اگر عرضه سهام به حل این چالش ها و افزایش شفافیت کمک کند می تواند اقدام موثری باشد.

او تاکید می کند: تجربه نشان داده است که نمی توان چندان به عملی شدن این امور امیدوار بود. حتی اگر تامین اقتصادی ناشی از فروش سهام به باشگاه تزریق شود، آنها احتمالا این سرمایه را صرف انعقاد قراردادهای کلان با مربیان و بازیکنان می کنند و بعید است از آن برای تکمیل زیرساخت های خود بهره ببرند.

ضرورت واگذاری مدیریت و حل چالش های ساختاری

این کارشناس بازارهای اقتصادی در مورد ارزشگذاری استقلال و پرسپولیس می گوید: با توجه به اینکه آنها دارایی فیزیکی چندانی ندارند، احتمالا با ارزشگذاری برند خود به بورس یا فرابورس می فرایند.

الیاس کردی در عین حال می افزاید: باشگاه هایی که در دنیا وارد بازار سرمایه شده اند و سهام خود را فروخته اند، لزوما به موفقیت نرسیده اند اما در ایران برای حل چالش های استقلال و پرسپولیس، راهی به جز بورسی شدن آنها وجود ندارد.

او توضیح می دهد: دولت باید به تدریج بخش های بیشتری از سهام آنها را در بازار سرمایه عرضه و در نهایت مالکیت و مدیریت را هم به بخش خصوصی واگذار کند.

این کارشناس بازارهای اقتصادی تاکید می کند: البته در کنار این موارد، باید مسائل زیرساختی دیگر مانند حق پخش، بلیط فروشی، حق انتشار و تبلیغات را هم برطرف کرد تا سرمایه مالک و سرمایه گذار بازشود.

احتمال زیان سهامداران خرد وجود دارد

الیاس کردی با اشاره به این نکته که سرخابی ها علاقه مندان زیادی دارند، تاکید می کند: ممکن است افرادی که اکنون حضوری در بازار سرمایه ندارند با عرضه اولیه سهام استقلال و پرسپولیس، بدون توجه به احتمال سود و زیان و فقط بر اساس عشق و علاقه خود، اقدام به خرید سهام آنها کنند.

به گفته او اگر مسائل ساختاری حل نشود، ممکن است سهامدار خرد و علاقه مند در درازمدت ضرر کند و بورسی شدن استقلال و پرسپولیس فقط به نوعی وسیله تامین اقتصادی برای دولت تبدیل شود.

آخرین اخبار حوزه بورس را در صفحه بورس آب مایه حیات بخوانید.

منبع: تجارت نیوز

به "باز هم وعده ای تکراری ، استقلال و پرسپولیس بورسی می شوند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "باز هم وعده ای تکراری ، استقلال و پرسپولیس بورسی می شوند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید