جنس های چینی جای هنر ایران را گرفته اند!
به گزارش آب مایه حیات، تمامی مسائل از قیمت مواد اولیه تا بحث بیمه برای همه هنرمندان چه باسابقه چه کم سابقه تر وجود دارد. هر کدام به نوعی درگیر این مسائل هستند و افرادی که وارد این حوزه می شوند، اگر یک سرمایه اولیه نداشته باشند، واقعا برایشان سخت است چون مواد اولیه یا گران شده یا اصلا در دسترس نیست.
جملات بالا بخشی از اظهارات یک دانشجوی ارشد رشته نگارگری است که در گفت وگو با آب مایه حیات مطرح شد.
صنایع دستی یکی از هنرهایی است که با آمدن کرونا از یک طرف و شرایط نابه سامان اقتصادی از طرف دیگر، درحال گذراندن دوران نسبتا سختی است. بیشتر هنرمندان این حوزه با توجه به بالا رفتن قیمت مواد اولیه برای تولید با مشکل روبرو هستند و از طرفی نیز تقاضا برای کالاهایشان به دلایل مختلفی وجود ندارد.
به همین علت به گفت وگو با نرگس صادقی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته نگارگری پرداختیم تا ابعاد و زوایا مسائل هنرمندان صنایع دستی را از زبان فردی بشنویم که تلاش دارد این رشته را آکادمیک دنبال کند.
آینده خود در حوزه صنایع دستی را چگونه می بینید؟
این دانشجو با اشاره به این نکته که مسائل هنرمند و دانشجو در زمینه صنایع دستی کاملا مشخص است، اظهار کرد: در جامعه دانشگاهی بیشتر ما در بخش پژوهش صنایع دستی وارد می شویم. متأسفانه به حدی در حق این بخش اجحاف شده و ما در بخش پژوهشی دچار مشکل هستیم که در این زمینه امید چندانی نداریم. متأسفانه در حوزه علمی و آکادمیک، اغلب افرادی که وارد شده اند یا فرمایشی هستند یا اینکه در این حوزه تخصص چندانی ندارند. ما داریم این درد بزرگ را در دانشگاه های مطرح و دولتی می بینیم.
او ادامه داد: در دانشگاه هنر متأسفانه اغلب اساتیدی که تدریس می کنند، تخصص چندانی ندارند. کیفیت آموزش حتی در مطرح ترین دانشگاه ها نیز پایین است. متأسفانه اغلب اساتید بزرگی که در این دانشگاها بودند، به لحاظ اینکه به عقایدشان احترام گذاشته نشده و یا اینکه کار هنرشان مورد تأیید قرار نگرفته، گذاشتند و رفتند. به قول معروف تعدادشان انگشت شمار و محدود است که این خیلی مهم است.
صادقی در ادامه گفت وگو گفت: یک بخش صنایع دستی خود هنرمند است که به هر حال فعالیت می کند و باید در حوزه کسب و کارش فعالیتی داشته باشد که به برنامه ریزی های کلان جامعه باز می شود. یک طرف هم بحث پژوهشی ماجرا است که افرادی مثل من که دانشجو هستند در این حوزه، هم درس می خوانند و هم فعالیت می کنند، باید یکسری لینک هایی داشته باشیم که در حوزه پژوهش هم بتوانیم فعالیت کنیم. حالا این لینک ها مربوط به کجا می شوند؛ اولین منبع میراث فرهنگی است. میراث فرهنگی باید ارتباط قوی با دانشگاه داشته باشد که آن بستر فراهم شود تا بتوان آن فعالیت آکادمیک و پژوهشی مان را داشته باشیم.
این دانشجو به یکی از بزرگترین مسائلش در دوران کرونا اشاره کرد و ادامه داد: یکی از بزرگترین مسائل ما در همین دوره کرونا این بود که تمام موزه ها و کتابخانه ها بسته بودند و خود میراث فرهنگی نیز جایی را در اختیار منِ دانشجو قرار نداد یا دانشگاه همینطور. در صورتی که دیدیم در دنیا بزرگترین دانشگاه ها و بزرگترین موزه ها که ورود به آن ها شاید خیلی هم راحت نباشد، برنامه مجازی با بالاترین کیفیت درست کردند و دانشگاه ها اولین کاری که کردند، آمدند این ها را در اختیار دانشجویانشان قرار دادند.
او در ادامه صحبت های قبلی اش گفت: در دوران کرونا بسیاری از کشورها بزرگترین کتابخانه ها را برای دانشجویانشان لینک کردند که بتوانند از منابعشان استفاده کنند. ولی خب ما حتی در داخل کشور هم این موضوع را نداشتیم؛ مثلا سه ماه و نیم طول کشید تا کاخ موزه گلستان یک نامه مرا فقط تأیید کند. می خواهم بگویم این کمترین مسائل است و بزرگترین مسائل این است که ما این ارتباطات را نداریم که اساتید و دست اندرکاران سازمان ها و ارگان های مربوطه و دولت، بتوانند برنامه ریزی لازم را داشته باشند برای اینکه من دانشجو در راستای فعالیتم، کار پژوهشی نیز انجام دهم. شاید من دلم بخواهد که بیشتر در حوزه پژوهشی فعالیت داشته باشم. خب این حوزه پژوهشی باید بسترش فراهم باشد یا نه؟
صادقی همچنین اظهار کرد: میراث فرهنگی جواب دانشجو را نمی دهد، سازمان گردشگری هم همینطور. ما این لینک ها و ارتباطات را نداریم و مسوولان دانشگاه که باید این ارتباطات را برقرار کنند، متأسفانه در این بخش ورود نمی کنند.
جایگاه صنایع دستی در کشور را چطور ارزیابی می کنید؟
این دانشجو با اشاره به اهمیت سرمایه اولیه برای آغاز فعالیت در حوزه صنایع دستی اظهار کرد: تمامی مسائل از قیمت مواد اولیه تا بحث بیمه برای همه هنرمندان، چه باسابقه چه کم سابقه تر وجود دارد. هر کدام به نوعی درگیر این مسائل هستند و افرادی که وارد این حوزه می شوند، اگر یک سرمایه اولیه نداشته باشند، واقعا برایشان سخت است. چون مواد اولیه یا گران شده یا اصلا در دسترس نیست.
او ادامه داد: بخشی از مواد اولیه وارداتی بود که الان وارد نمی شوند و بخشی دیگری هم که الان در کشور به جای مانده، گران ارائه می کنند. برای مثال ما به عنوان کسانی که در حوزه نگارگری فعالیت می کنیم، برای نگارگری مثلا هر قرص آبرنگ اگر قبل از کرونا 50 تومان بود، در عرض چند ماه قیمتش به 300 تومان رسید و الان به قیمت 400 تومان می فروشند. خب کسی که سرمایه اولیه را ندارد چطور فعالیت کند؟
صادقی با اشاره به کیفیت پایین محصولات ایرانی گفت: باید یک تسهیلاتی در هر حوزه ای برای هنرمندان در نظر گرفته شود تا مواد اولیه را بتوانند با قیمت معقول تری دریافت کنند. یک طرف قضیه تهیه مواد اولیه است که مسلما اگر این تسهیلات در اختیارشان قرار بگیرد، خیلی کمکشان می کند. یک طرف دیگر فروش محصولات است که هنرمند صنایع دستی واقعا برای فروش محصولاتش مشکل دارد.
او نبود بستر لازم را عاملی برای رکود فروش محصولات صنایع دستی دانست و ادامه داد: متأسفانه جنس های چینی آنقدر در بازار وارد شده و حتی در خرده فروشی ها غوغا می کنند که جای صنایع دستی کشورمان را گرفته اند. مثلا یک خانواده ایرانی حاضر است یک میلیون تومان پول به یک جنس چینی بدهد ولی آن یک میلیون تومان را برای یک کار صنایع دستی ایرانی ندهد. یک بخش این قضیه فرهنگ سازی است که باید فرهنگ سازی شود تا بستر فروش این آثار برای هنرمند فراهم شود.
صادقی در آخر اظهار کرد: همچنین وزارت میراث فرهنگی می تواند نمایشگاه هایی را برگزار کند که هنرمندان به صورت دائمی محصولاتشان را ارائه کنند. این نمایشگاه ها هست، ولی انقدر گمشده است که مردم نمی بینند. مردم باید ببینند و عرضه شود.
منبع: خبرگزاری ایسنا