میدان امام(ره)؛ میزبان بلدیه سابق
به گزارش آب مایه حیات، در ضلع شمالی میدان توپخانه زمین کاملاً بایری بود که در سال 1299 و زمانی که کودتا شد، طبق آنچه مرحوم جعفر شهری، نویسنده کتاب 5جلدی طهران قدیم، می نویسد، طی 90روز اداره بلدیه اولیه تهران در آن ساخته شد و از طرفی هم روایت است که تکمیل آن تا سال1302 به طول انجامیده است.
آب مایه حیات - زهرا بلندی: عمارت بلدیه تهران به دستور موسیو گاسپار ایپگیان، شهردار ارمنی وقت تهران، ساخته شد و تا سال1345 برقرار بود، اما به دستور نیک پی، شهردار وقت تهران، در سال1347 تخریب شد.
قصه های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
معمار این بنا نیکلای مارکف، معمار برجسته ایرانی-گرجستانی مقیم ایران، بود. مارکف برای شهرداری تهران کار می کرد و ساختمان های بسیاری را در تهران و شهرهای پیرامونی آن ساخته است. در ضلع شمالی این ساختمان، پشت این بنا، حدفاصل لاله زار تا فردوسی، یک کوچه باریک 4 متری بود که کوچه پشت شهرداری نام داشت. بعد از خراب شدن این ساختمان، این اصطلاح هم کم کم در ادبیات کوچه و بازار و میان مردم رنگ باخت .
اما اکنون مجدداً ساختمان بلدیه به همان شکل اول خوشبختانه در حال ساخت است. در واقع، ساختمان بلدیه به عنوان نماد شهرداری تهران در دوره قاجار احداث شد، اما در گذر زمان دستخوش تغییرات زیادی شد و در سراشیب تخریب نهاده شد و حالا با گذشت بیش از نیم قرن از فروریختن آن، ساختمان خانه شهر با نمایی برگرفته از معماری همان عمارت باشکوه، سربرآورده و در حال تکمیل و آماده سازی است.
منبع: همشهری آنلاین