چشم اندازی تازه در دندانپزشکی ، سلول های بنیادی ممکن است برای فراوری مینای تازه یا برای پرکردگی زنده به کار روند
به گزارش آب مایه حیات، یافته های یک آنالیز تازه این امید را ایجاد می نماید که دندان های آسیب دیده روزی با پرکردگی های زنده ساخته شده از سلول های بنیادی درمان شوند.
به گزارش آب مایه حیات به نقل از هلث دی نیوز پژوهشگران در آزمایشگاه توانسته اند سلول های بنیادی را وادارند که ریزاندام های کوچک چندسلولی تشکیل دهند که پروتئین های تشکیل دهنده مینای دندان را ترشح می نمایند.
پژوهشگران دانشکده دندانپزشکی دانشگاه واشنگتن که یافته هایشان دراین باره را در ژورنال Developmental Cell منتشر نموده اند، می گویند کارشان گام اول ضروری برای رسیدن به هدف درازمدت ایجاد درمان هایی بر اساس سلول های بنیادی برای ترمیم دندان های آسیب دیده و بازسازی دندان های از دست رفته است.
مینای دندان سخت ترین بافت بدن انسان است. مینا از دندان در برابر استرس های مکانیکی جویدن محافظت و به مقاومت آن در برابر پوسیدگی یاری می نماید. مینا در طول روند تشکیل دندان از سلول هایی ویژه به نام آمبلوبلاست ساخته می گردد. این سلول ها هنگامی که دوره رشد دندان ها تمام می گردد، می میرند و برای بدن راهی برای ترمیم یا بازسازی مینای آسیب دیده باقی نمی ماند.
یک تصویر میکروسکوپی از ژن های متفاوتی در مراحل متفاوت نموی دندان فعال می شوند
مینای دندانی در آزمایشگاه فراوری می گردد
هدف این پژوهش این بود که آمبلوبلاست ها در آزمایشگاه ایجاد شوند. پژوهشگران از توالی یابی RNA استفاده کردند تا معین نمایند چرا سلول های بنیادی جنینی به این سلول های بسیار تخصص یافته فراورینماینده مینا تبدیل می شوند. آن ها به وسیله توالی یابی، رشته ای از به اصطلاح اسنپ شات ها را ایجاد کردند که هر مرحله از نمو سلولی و نیز ژن هایی را که در هرکدام آر این مراحل فعال بودند، دنبال می کردند.
سپس با استفاده از بررسی کامپیوتری مجموعه هایی احتمالی از فعالیت های ژنی را معین کرند که لازم است رخ دهد تا سلول های بنیادی به آمبلوباست تبدیل شوند. دانشمندان با پیروی از مسیر معین شده بر اساس بررسی کامپیوتری پس از آزمون وخطای بسیار سلول های بنیادی انسانی تمایز نیافته را به تبدیل شدن به آمبلوبلاست واداشتند. آن ها این کار را استفاده از پیغام های شیمیایی انجام دادند که ژن های متفاوت در سلول های بنیادی را برمی انگیخت و مسیری از نموی طبیعی را شبیه سازی می کرد.
این پژوهشگران برای نخستین بار یک نوع سلول دندانی به نام سابودونتوبلاست (subodontoblast) را شناسایی کردند که ظاهراً پیش ساز اودنتوبلاست ها- یک نوع سلول ضروری برای تشکیل دندان- است. این سلول ها همراه با نمو پیدا کردند و ریزاندام های کوچک سه بعدی چند سلولی به نام اندام واره را ساختند. این اندام واره ها در ترکیب با هم ساختارهایی را شبیه به ساختارهای دیده شده در دندان در حال رشد انسان ایجاد کردند و رشد سه پروتئین ضروری برای تشکیل مینا یعنی آمبلوبلاستین، آملوجنین و اناملین را آغاز کردند.
این پروتئین ها سپس آغاز به شکل گیری و معدنی شدن کردند یعنی مرحله ای برای تشکیل مینای سخت دندانی لازم است.
پرشدگی های زنده برای ترمیم دندان
این پژوهشگران امیدوارند با بهبود بخشیدن به این روند میناهایی به پایداری مینای دندان طبیعی بسازند و بعد راه هایی برای استفاد از این مینا برای ترمیم کردن دندان های آسیب دیده ایجاد نمایند.
این مینای دندان ایجادشده در آزمایشگاه می تواند روزی برای پرکردن پوسیدگی ها و سایر نقایص دندانی به کرا رود. یک هدف حتی بلندپروازانه تر این است که پرشدگی هایی زنده ایجاد شوند که با رشد کردن پوسیدگی های دندانی را ترمیم نمایند. بعلاوه از این پرشدگی های زنده ممکن است برای رشد دادن دندان های مشتق از سلول های بنیادی استفاده گردد که برای جایگزینی دندان های به کلی از دست رفته به کار روند.
منبع: همشهری آنلاین