6 فایده رژیم غذایی وگانیسم برای سلامتی

به گزارش آب مایه حیات، رژیم غذایی وگانیسم فواید زیادی برای سلامتی دارد. برای افرادی که در پی کاهش وزن هستند، وگانیسم رژیم غذایی مناسبی است. این رژیم غذایی می تواند به حفظ سلامت قلب یاری کند و در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع2 و بعلاوه برخی از سرطان ها مؤثر باشد.

6 فایده رژیم غذایی وگانیسم برای سلامتی

در این مقاله بر اساس شواهد علمی معتبر فواید رژیم غذایی وگانیسم برای سلامتی را آنالیز می کنیم. علاوه بر این، تفاوت بین رژیم غذایی وگانیسم با سایر رژیم های گیاه خواری را شرح می دهیم.

1. غنی از مواد مغذی

وقتی رژیم غذایی خودتان را تغییر می دهید و وگانیسم را انتخاب می کنید، به این معنی است که گوشت و محصولات حیوانی را از رژیم غذایی خودتان حذف می کنید. این تغییر باعث می گردد که برخی مواد غذایی دیگر را بیشتر مصرف کنید. در رژیم غذایی وگانیسم برای تهیه غذاهای کامل از مواد غذایی زیر استفاده می گردد:

  • غلات کامل
  • میوه ها
  • سبزیجات
  • حبوبات
  • مغزها
  • دانه ها

افرادی که از رژیم غذایی وگانیسم پیروی می نمایند در مقایسه با بسیاری از افرادی که رژیم غذایی خاصی ندارند این مواد غذایی را بیشتر مصرف می نمایند. نتیجه این تفاوت در الگوی مصرف مواد غذایی این است که وگان ها در طول روز برخی از مواد مغذی را بیشتر دریافت می نمایند.

پژوهش های مختلف نشان می دهند که رژیم غذایی وگانیسم می تواند دریافت فیبر، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات گیاهی مفید را افزایش دهد. بعلاوه به نظر می رسد این رژیم غذایی از نظر پتاسیم، منیزیم و ویتامین های A، B9 یا اسید فولیک، C و E غنی تر باشد.

حتی به نظر می رسد رژیم غذایی وگانیسم حاوی میزان بیشتری آهن باشد. البته آهن موجود در گیاهان به میزان آهن موجود در محصولات حیوانی قابل جذب نیست به این معنی که بدن نمی تواند آن را جذب کند.

البته تنظیم یک رژیم غذایی هم مهم است و اگر رژیم غذایی وگانیسم به درستی تنظیم نگردد ممکن است با کمبود برخی از مواد مغذی همراه باشد. کوبالامین (ویتامین B12)، نیاسین (ویتامین B3)، ریبوفلاوین (ویتامین B2)، ویتامین D، کلسیم، ید، سلنیوم و زینک مواد معدنی و ویتامین هایی هستند که یک رژیم وگانیسم نادرست نمی تواند آن ها را به میزان کافی تأمین کند. به همین علت است که باید غذاهای گیاهی کامل و غذاهای غنی شده را انتخاب کنید.

بعلاوه با توجه به رژیم غذایی وگانیسم و کمبودهایی که امکان دارد با آن ها روبرو شوید، حتی شاید لازم باشد برای تأمین برخی از مواد مغذی مانند زینک، کلسیم و ویتامین های D و B12 مکمل مصرف کنید.

2. یاری به کاهش وزن

بسیاری از مردم رژیم های گیاه خواری را به امید کاهش وزن انتخاب می نمایند. اگرچه تضمینی وجود ندارد که رژیم گیاه خواری باعث کاهش وزن گردد اما دلایل خوبی برای تجربه کردن آن وجود دارد.

بسیاری از مطالعات مشاهده ای نشان می دهند که وگان ها در مقایسه با غیروگان ها لاغرتر هستند و شاخص توده بدنی (BMI) کمتری دارند.

علاوه بر این در چندین پژوهش مختلف معین شد که وگانیسم یکی از مؤثرترین رژیم های غذایی برای کاهش وزن است.

اینکه کدام جنبه از رژیم غذایی وگانیسم به کاهش وزن یاری می نماید، پرسشی است که برای پاسخ دقیق به آن باید پژوهش های بیشتری انجام گردد اما تأثیر برخی از این جنبه ها روی کاهش وزن کاملاً تأیید شده است. مصرف فیبر بیشتر، دریافت کالری کمتر و مصرف غذاهای کامل و مغذی به جای مصرف غذاهای فرآوری شده همگی از عواملی هستند که روی کاهش وزن تأثیر مثبت می گذارند و اهدافی هستند که می توانید با رژیم غذایی وگانیسم به آن ها برسید.

3. کاهش قند خون و بهبود عملکرد کلیه

ممکن است رژیم غذایی وگانیسم برای افراد مبتلا به دیابت نوع2 و بیماری مزمن کلیوی یا کاهش تدریجی عملکرد کلیه مفید باشد.

در واقع، سطح قند خون در وگان ها پایین تر است و سلول های بدن آن ها حساسیت بیشتری برای پاسخ به انسولین دارند و همین دو ویژگی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع2 را کاهش دهد. حتی اگر گیاه خوار نیستید، کاهش مصرف گوشت و لبنیات و افزایش مصرف غذاهای گیاهی می تواند به شما یاری کند تا کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع2 باشید.

برخی پژوهش ها نشان می دهند رژیم غذایی وگانیسم در افراد مبتلا به دیابت باعث کاهش سطح قند خون می گردد و حتی به آن ها یاری می نماید تا داروهای کاهش دهنده قند خون را با دوزهای پایین تر مصرف نمایند.

کاهش خطر ابتلا به عوارض دیابت

به طور کلی، این گونه به نظر می رسد که رژیم غذایی وگانیسم خطر ابتلا به عوارض دیابت نوع2 را کاهش می دهد. اگرچه پژوهش های بیشتری باید در این زمینه انجام گردد اما افراد مبتلا به دیابت نوع2 می توانند با مصرف پروتئین های گیاهی به جای گوشت، خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی یا کاهش تدریجی عملکرد کلیه را کاهش دهند.

علاوه بر این، تعدادی از پژوهش ها نشان می دهند رژیم غذایی وگانیسم می تواند به تسکین دردهای ناشی از نوروپاتی محیطی یاری کند. نوروپاتی محیطی یک بیماری شایع در بین مبتلایان به دیابت است. البته برای اینکه کارشناسان رژیم غذایی وگانیسم را به عنوان یک درمان مؤثر معرفی نمایند، به شواهد بیشتری احتیاج است.

4. پیشگیری از ابتلا به برخی سرطان ها

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیش از 30 درصد سرطان ها ناشی از عواملی است که افراد می توانند روی آن ها کنترل داشته باشند و یکی از این عوامل رژیم غذایی است.

فواید مصرف بیشتر غذاهای گیاهی

وگان ها در مقایسه با غیروگان ها حبوبات، میوه ها و سبزیجات بیشتری مصرف می نمایند. این تفاوت در رژیم غذایی همان عاملی است که باعث می گردد درصد ابتلا به سرطان در وگان ها کمتر باشد. برخی پژوهش ها نشان می دهند ابتلا به سرطان در وگان ها تا 15 درصد کمتر از غیروگان ها است.

به طور کلی، پژوهش ها تأیید می نمایند که مصرف منظم حبوبات می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را بین 9 تا 18 درصد کاهش دهد. بعلاوه مصرف بیشتر غذاهای گیاهی خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان معده، لوزالمعده یا پانکراس، ریه، گلو، دهان و پروستات را کاهش می دهد.

علاوه بر این، وگان ها معمولاً در بسیاری از غذاها از سویا استفاده می نمایند که می تواند به پیشگیری از سرطان پستان یاری کند.

فواید پرهیز از مصرف گوشت

پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی حیوانی می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، پستان، معده و روده بزرگ یاری کند. مصرف گوشت قرمز، فرآورده های پروتئینی آماده و گوشت هایی که با دمای بالا پخته می شوند، می تواند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ها را افزایش دهد.

وگان ها گوشت و سایر مواد غذایی حیوانی را مصرف نمی نمایند و به همین علت کمتر در معرض ابتلا به این سرطان ها هستند.

عوارض مصرف نکردن لبنیات

وگان ها لبنیات را از رژیم غذایی حذف می نمایند و بر اساس برخی پژوهش ها حذف لبنیات از رژیم غذایی می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را اندکی افزایش دهد. از طرفی دیگر، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف لبنیات خطر ابتلا به برخی از سرطان ها مانند سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد. بنابراین در رژیم وگانیسم پرهیز از مصرف لبنیات نمی تواند یکی از عوامل مؤثر در کاهش خطر ابتلا به سرطان باشد.

5. کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی

مصرف حبوبات، میوه ها و سبزیجات تازه و دریافت فیبر به میزان کافی با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ارتباط دارد و این وگان ها هستند که بیشتر از سایرین این مواد غذایی را مصرف می نمایند.

برخی از پژوهش ها نشان می دهند رژیم غذایی وگانیسم می تواند خطر ابتلا به پرفشاری خون را تا 75 درصد کاهش دهد. بعلاوه تعدادی از پژوهش ها تأیید می نمایند که رژیم غذایی وگانیسم مؤثرترین رژیم غذایی برای کاهش قند خون و کلسترول بد (LDL) است. کاهش سطوح بالای قند خون، فشار خون و کلسترول می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را تا 46 درصد کاهش دهد و به همین علت است که رژیم غذایی وگانیسم می تواند برای حفظ سلامت قلب مفید باشد.

از طرفی دیگر، در رژیم غذایی وگانیسم اگر به درستی اجرا گردد میزان زیادی انواع غلات و آجیل مصرف می گردد که هر دوی این ها هم برای حفظ سلامت قلب مفید هستند.

6. کاهش دردهای ناشی از التهاب مفاصل

برخی پژوهش ها نشان می دهند رژیم غذایی وگانیسم تأثیرات مثبتی در مبتلایان به انواع آرتریت یا التهاب مفاصل دارد.

روماتیسم مفصلی با علائمی همراه است که روی عملکرد عمومی فرد تأثیر منفی می گذارند. احساس ضعف، درد مفاصل، تورم مفاصل و خشکی صبحگاهی مفاصل از جمله این علائم آزاردهنده هستند. برخی پژوهش ها نشان می دهند رژیم غذایی وگانیسم می تواند به کاهش این علائم یاری کند. اگرچه علت این تأثیر مثبت هنوز به درستی معین نشده است اما مصرف مواد غذایی سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی، پروبیوتیک ها و فیبر و بعلاوه پرهیز از مصرف غذاهایی که باعث تشدید این بیماری می شوند، می توانند این تأثیرات مثبت را به همراه داشته باشند.

تفاوت وگانیسم و گیاه خواری

برای اینکه بهتر و بیشتر با رژیم غذایی وگانیسم آشنا شوید، تفاوت بین وگانیسم و سایر رژیم های گیاه خواری را آنالیز می کنیم. رژیم غذایی گیاه خواری به چندین شکل مختلف اجرا می گردد:

شیر گیاه خواری: لبنیات مصرف کنید اما از مصرف گوشت و تخم مرغ پرهیز کنید.

گیاه خواری با تخم مرغ: تخم مرغ مصرف کنید اما از مصرف گوشت و لبنیات پرهیز کنید.

گیاه خواری با شیر و تخم مرغ: لبنیات و تخم مرغ مصرف کنید اما از مصرف گوشت پرهیز کنید.

وگانیسم: از مصرف گوشت، لبنیات و تخم مرغ پرهیز کنید.

در واقع، وگانیسم سخت گیرانه ترین شکل گیاه خواری است. همه گیاه خواران گوشت را از رژیم غذایی خود حذف می نمایند اما هر کدام برخی از محصولات حیوانی را مصرف می نمایند اما این تنها وگان ها هستند که مصرف گوشت و همه محصولات حیوانی را کنار می گذارند. وگان ها نه تنها لبنیات و تخم مرغ مصرف نمی نمایند بلکه از مصرف فرآورده های جانبی حیوانی مانند ژلاتین هم پرهیز می نمایند. حتی بسیاری از وگان ها عسل و سایر محصولات فراوری شده به وسیله زنبورها عسل را هم مصرف نمی نمایند.

اگرچه برخی از مردم وگانیسم را به علت فوایدی که برای سلامتی دارد انتخاب می نمایند اما افرادی هم هستند که با دلایل اخلاقی، دینی یا زیست محیطی این رژیم را انتخاب نموده اند.

جمع بندی

رژیم غذایی وگانیسم فواید زیادی برای سلامتی دارد که هنوز پژوهشگران علت بیشتر آن ها را به درستی تشخیص نداده اند.

تا زمانی که پژوهشگران به نتایج قطعی نرسیده اند، تنها این میزان از وگانیسم به همه توصیه می گردد که مصرف مواد غذایی گیاهی را افزایش دهید.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت آب مایه حیات مگ را بخوانید.

منبع: Healthline

منبع: دیجیکالا مگ

به "6 فایده رژیم غذایی وگانیسم برای سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "6 فایده رژیم غذایی وگانیسم برای سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید