چرا برخی ها بیشتر عرق می نمایند؟

به گزارش آب مایه حیات، از جمله شکایت های شایع بچه ها و بزرگسالان در این آب و هوای گرم، عرق کردن، بدبویی تن و عرق سوزشدن است. برای آنکه با فرایند و دلیل های عرق کردن و راه های مواجهه با بوی بد آن و التهاب های ناشی از عرق سوزشدن بیشتر آشنا شویم، پای صحبت های دکتر غلامحسین غفارپور، مدیر گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی ایران نشسته ایم.

چرا برخی ها بیشتر عرق می نمایند؟

چرا بعضی ها بیشتر عرق می نمایند؟

تبادل نظر با دکتر غلامحسین غفارپور، متخصص پوست و مو

از جمله شکایت های شایع بچه ها و بزرگسالان در این آب و هوای گرم، عرق کردن، بدبویی تن و عرق سوزشدن است. برای آنکه با فرایند و علت های عرق کردن و راه های مواجهه با بوی بد آن و التهاب های ناشی از عرق سوزشدن بیشتر آشنا شویم، پای صحبت های دکتر غلامحسین غفارپور، مدیر گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی ایران نشسته ایم.

چرا بعضی افراد بیشتر از سایرین عرق می نمایند؟

بعضی تعریق ها دلایل طبیعی دارد، مثل عرق کردن به علت بالا رفتن دمای بدن، ورزش کردن یا خوردن غذاهای پرانرژی اما بعضی پرعرقی ها جنبه ژنتیکی دارد که شامل پرعرقی زیربغل، کف دست ها و پاها می شوند که در اثر هیجان یا رانندگی به وجود می آید. این نوع تعریق ها هیجانی بوده و گرما در بروز آن نقشی ندارد.

عوارض پرعرقی چیست؟

تعریق زیاد در کف دست و پا در اثر هیجان می تواند برای فرد مزاحمت ایجاد کند. ضمناً عرق زیاد سبب می گردد لایه شاخی پوست رطوبت را در خود نگه دارد و در نتیجه لایه شاخی ضخیم تر گردد و یک سری میکروب ها سریعا رشد نموده و سبب تجزیه لایه شاخی پوست شوند که یک ماده پروتئینی است و در نتیجه باعث بروز بوی بد می شوند. از سوی دیگر عرق زیاد سبب می گردد رشد انواع میکروب ها و قارچ ها بین انگشتان و کف پا شدت یافته و همین امر بر بوی بد پا می افزاید.

چه باید کرد؟

به این افراد توصیه می گردد به صورت مرتب پاها را با صابون بشویند و از سنگ پا استفاده نمایند تا لایه ضخیم شاخی را کم کند. ضمناً استفاده از جوراب های مناسب که تعریق را در خود نگه نمی دارد و کفش هایی که گرما را درون خود حفظ نمی نماید، بسیار مهم است.

اصلا این غدد عرقی در کدام نواحی بدن ما بیشترند و در چه زمان هایی فعال می شوند؟

غدد عرق در بدن به 3 دسته تقسیم می شوند. دسته اول غدد عرقی هستند که به طور طبیعی در اثر حضور در محیط گرم یا ورزش کردن یا خوردن غذاهایی مثل ادویه جات، کاکائو و فلفل فعال شده و سبب عرق کردن ما می شوند. در این حالت عرق کردن و تبخیر آن سبب خنک شدن بدن می گردد. این دسته از غدد عرق به طور میانه حدود یک میلیون و 600 هزار تا 4میلیون بوده و در سرتا سر بدن پراکنده اند. البته بعضی از سطوح پوست مثل لب ها یا گوش خارجی فاقد غدد مترشحه عرقی است. اما بوی زیر بغل، ناف و سینه ناشی از بعضی غدد عرق دیگری است که محل شان در زیربغل، کشاله ران، ناف و اطراف سینه است. ترشحات این غدد حاوی کلسترول، تری گلیسیرید، اسیدهای چرب، بعضی هورمون های مردانه، مواد قندی، آمونیاک و آهن است. چربی ای که این غدد روی پوست ایجاد می نماید، سبب پخش شدن عرق بر سطح پوست و کم شدن ناگهانی دمای بدن می گردد. بیشترین تراکم غدد عرق در کف دست ها و پاها و پس از آن در صورت در ناحیه پیشانی است. غدد مترشحه عرق به وسیله غدد تنظیم نماینده دمای بدن که در کاسه سر و در هیپوتالاموس واقع شده است کنترل می شوند.

غدد عرق از کی کار خودشان را شروع می نمایند؟

غدد مولد عرق در 5 ماهگی زندگی درون رحمی در سر تا سر بدن یک جنین تشکیل و تکمیل می گردد اما بدون فعالیت است. وقتی نوزاد متولد می گردد، بلافاصله فعالیت این غدد شروع می گردد و وقتی نوزاد در محل گرمی قرار می گیرد، عمل تعریق اتفاق می افتد.

مواد متشکله عرق چیست؟

عرق یک مایع استریل است که محتوی مقداری نمک طعام، جوش شیرین، پتاسیم، کلسیم، آمونیاک، موادقندی و بعضی آنزیم های هضم نماینده مواد پروتئینی است. بعضی پروتئین های ضدمیکروبی، اوره و فلزات سنگین هستند و وقتی فرد آنها را مصرف یا استشمام نموده است، به وسیله غدد عرق دفع می گردد.

عرق کردن چه فایده ای دارد؟

عمل تعریق، سبب تنظیم اندازه آب و املاح بدن و تنظیم دمای بدن می گردد. از سوی دیگر عرق وقتی روی سطح پوست قرار می گیرد سبب می گردد لایه شاخی که خارجی ترین لایه پوست است، مرطوب شده و باعث لطافت و شادابی سطح پوست می گردد. غدد مترشحه عرق وظایف سنگینی دارد. در گرما یا وقتی دمای حرارت بدن فرد بالا می رود و تب می نماید، حالت ناخوشایندی به او دست می دهد، عمل تعریق با قرار دادن عرق بر سطح پوست و بخار شدن آن دمای بدن فرد را پایین آورده و سبب خشک شدن او می گردد. از سوی دیگر برای درمان بیماری های قارچی سطحی پوست، وقتی دارو برای بیمار تجویز می گردد تا به طور خوراکی مصرف گردد، دارو در بدن به بعضی ترکیبات ضدقارچی فعال تبدیل می گردد و به وسیله غدد مترشحه عرق خارج شده و در سطح پوست قرار می گیرد و در مواجهه با قارچ ها آنها را از بین می برد.

آیا بدبو بودن عرق، طبیعی است؟

این ترشحات به خودی خود بدبو نیستند اما وقتی در زیر بغل با میکروب ها تجزیه می شوند، تبدیل به یک سری مواد بدبو می شوند. برای درمان بوی بد زیربغل، کشاله ران و ناف توصیه می گردد به صورت مرتب از لیف استفاده نمایند، حمام بفرایند، لباس های زیر را عوض نمایند و از شامپوهایی مثل زینک پلوسیون و... استفاده نمایند که در نتیجه مراعات این نکات تعداد میکروب ها و باکتری ها کم می گردد و در نهایت می توانند از دئودرانت ها برای کاهش بو استفاده نمایند.

استفاده از این دئودرانت ها بی ضرر است؟

البته دئودرانت حاوی مقادیری مواد محرکه خوشبونماینده و کلرول آلومینیوم است که اندازه ترشح عرق را کاهش می دهند. استفاده از این نوع مواد می تواند تحریکات پوستی مانند خارش و سوزش را در پی داشته باشد. اگر این طور باشد، فرد ضروری است دئودرانت خود را عوض کند.

علت عرق سوز شدن چیست؟

گاهی ماندن عرق روی پوست به علت املاحی که دارد ایجاد سوزش می نماید. برترین کار شستن عرق با آب و استفاده از یک کرم بعد از آن است. عرق سوز شدن یکی از بیماری های شایع فصل تابستان است که در اثر مسدود شدن کانال غدد ترشحی عرق اتفاق می افتد. پوشیدن لباس هایی که بافت فشرده دارند و مانع از خروج گرما می شوند از جمله دلایل اصلی عرق سوزشدن هاست. عرق سوزشدن به شکل شایع در شیرخواران خصوصا در نوزادان دیده می گردد زیرا نوزاد پس از به جهان آمدن در محیط گرم نگه داشته می گردد و چون قدرت ترشح عرق تکامل نیافته، ممکن است طی عرق مجاری بسته شده و دچار عرق سوز گردد. عرق سوز قرمز بیشتر در بچه های که ورزش می نمایند، افراد بالغی که در محیط گرم کار می نمایند یا لباس های زیاد می پوشند، دیده می گردد. در این افراد عرق زیاد سبب متورم شدن سوراخ عرق و بسته شدن مجاری می گردد. در این افراد عرق سوز به شکل دانه های قرمز در گردن و تنه ایجاد می گردد و به همراه خود سوزش و خارش دارد.

توصیه شما برای پیشگیری یا درمان عرق سوز چیست؟

برای درمان عرق سوز باید فرد به یک محیط خنک منتقل گردد تا کم کم مجاری بسته شده باز گردد. استفاده از کرم اوسرین یا لالونین یا پمادهای کورتیکواستروییدی مثل هیدروکورتیزون یا پمادهای ضدمیکروبی می تواند موثر باشد. برترین توصیه برای پیشگیری از عرق سوز شدن پوشیدن لباس هایی با بافت فاصله دار برای عبور دادن گرما و هوا است.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون

به "چرا برخی ها بیشتر عرق می نمایند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا برخی ها بیشتر عرق می نمایند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید