طول عمر یک کارت حافظه SD چقدر است؟
به گزارش آب مایه حیات، کارت های حافظه SD و microSD سال هاست در انواع و اقسام گجت ها از دوربین های عکاسی گرفته تا گوشی های هوشمند و دیگر موارد مشابه مورد استفاده قرار می گیرند. با وجود اینکه طی چند سال گذشته بسیاری از گوشی ها پشتیبانی از کارت حافظه را کنار گذاشته اند، اما در هر صورت محبوبیت آن ها چندان کاهش نیافته است. اما در این میان سوال مهم این است که یک کارت حافظه SD معمولا چقدر عمر می نماید و آیا با خیال راحت می توانیم چند سال از آن استفاده کنیم؟ در این مطلب به همین موضوع می پردازیم.
تکنولوژی کارت حافظه SD
قبل از اینکه به موضوع طول عمر کارت حافظه SD بپردازیم، ابتدا باید مبانی فناوری استفاده شده برای آن را شرح دهیم. کارت های حافظه SD به زبان ساده از فناوری فلش مموری استفاده می نمایند که در این فناوری، اطلاعات حتی زمانی که برق هم تامین نمی گردد، حفظ خواهد شد. به همین دلیل این نوع فضای ذخیره سازی برای گجت های قابل حمل گزینه ایده آلی محسوب می گردد.
فلش مموری به وسیله ماتریسی از سلول های حافظه کار می نماید که می توانند به صورت الکتریکی برنامه ریزی و پاک شوند. هر سلول حافظه دارای یک یا چند بیت داده است که به عنوان بارهای الکتریکی ذخیره می شوند. با گذشت زمان، این بارهای الکتریکی می توانند ناپایدار شوند که چنین فرایندی ممکن است به از دست رفتن اطلاعات یا خراب شدن کارت حافظه SD منجر گردد. بنابراین از نظر تئوری، مدت زمانی که داده ها می توانند در کارت حافظه باقی بمانند، محدود است.
عوامل تاثیرگذار بر عمر کارت حافظه SD
در این زمینه می توانیم به عوامل متعددی اشاره کنیم. به عنوان مثال تعداد دفعات استفاده اهمیت زیادی دارد زیرا هرچقدر بیشتر از کارت حافظه استفاده کنید، عمر مفید آن هم طبیعتا کاهش پیدا می نماید. عوامل محیطی مانند گرما، رطوبت و سایر موارد این چنینی هم می توانند روی عمر کارت حافظه تاثیر منفی داشته باشند.
از سوی دیگر، نباید اهمیت کیفیت ساخت کارت حافظه SD را از قلم بیندازیم. در این زمینه شرکت های زیادی فعالیت دارند اما طبیعتا بسیاری از مدل ها کیفیت چندان بالایی ارائه نمی دهند و هرچقدر هم کیفیت ساخت پایین تر باشد، پس باید انتظار عمر پایین تری را داشته باشیم. در نهایت باید به مقدار اطلاعات ذخیره شده روی کارت هم اشاره کنیم و اگر مثلا حجم بزرگی از داده های را روی کارت حافظه قرار دهید، چنین کاری روند استهلاک این قطعه را سریع تر می نماید.
عمر مفید کارت حافظه چقدر است؟
با توجه به تمام نکات مطرح شده، اگر فرض کنیم اطلاعاتی را در کارت حافظه SD ذخیره نموده اید و سپس آن را کنار گذاشته اید، کارت حافظه موردنظر تا چه زمانی می تواند اطلاعات ذخیره شده را نگه دارد؟ در این زمینه نمی توانیم پاسخ دقیق و قاطعانه ای مطرح کنیم. اما بر اساس استاندارد های تعیین شده برای کارت های حافظه، حافظه های SSD و فلش مموری ها، هرکدام از این حافظه ها در دمای تعیین عمر متفاوتی در زمینه حفظ اطلاعات دارند. به عنوان مثال بر اساس استانداردهای مطرح شده، یک فلش مموری مناسب باید در دمای 55 درجه سلسیوس بتواند حداقل 10 سال اطلاعات ذخیره شده را حفظ کند. اگر دما از این حد پایین تر باشد، طول عمر مورد انتظار از کارت حافظه کمی افزایش پیدا می نماید.
اما از طرف دیگر، کارت حافظه برای کنار گذاشته شدن طراحی نشده است و این کارت ها قرار است همیشه مورد استفاده قرار بگیرند. بنابراین در این زمینه عدد و رقم تعیینی اعلام نشده است. برای مقایسه باید به بعضی حافظه های SSD مختص سرورها اشاره کنیم که در صورت خاموش بودن، فقط چند ماه اطلاعات را حفظ می نمایند که این موضوع برای سرورهایی که همیشه روشن هستند اهمیت زیادی ندارد.
طبیعتا در خصوص عمر کارت حافظه SD دوست دارید جواب قطعی و تعیینی را دریافت کنید که متاسفانه در این زمینه چنین جوابی وجود ندارد. اما بر اساس گزارش های کاربران، حتی بعد از چند سال رها کردن کارت SD هم اطلاعات ذخیره شده در آن بدون هیچ مسئله ای دوباره قابل استفاده بوده اند. از سوی دیگر، شاید یک کارت حافظه که در حال حاضر در گوشی یا دوربین شما قرار گرفته است، به طور ناگهانی خراب گردد و چنین چیزی اصلا نادر و عجیب نیست.
با توجه به نکات مطرح شده، در کل کارت های حافظه گزینه مناسبی برای بکاپ گیری اطلاعات نیستند. طبیعتا کارت حافظه SD برای دستگاه هایی مانند دوربین های عکاسی، دستگاه های ضبط صدا و دیگر موارد این چنینی گزینه ایده آلی است اما در نهایت تمام موارد ذخیره شده را باید در حافظه های بهتری مانند حافظه های SSD یا هارد HDD ذخیره کنید. البته سرویس های ذخیره سازی ابری هم در این میان مورد استفاده گسترده قرار می گیرند که دیگر خیال شما را برای حفظ اطلاعات به طور کامل راحت می نمایند.
چگونه دوام کارت حافظه محاسبه می گردد؟
برای آنالیز دوام کارت حافظه مانند دیگر انواع حافظه ها، از واحد TBW استفاده می گردد که به مقدار ترابایت داده نوشته شده روی حافظه اشاره دارد. به عبارت دیگر، این یک معیار برای مقدار داده هایی است که می تواند روی حافظه قبل از خراب شدن آن قرار داد. طبیعتا بین انواع حافظه های مختلف، با اعداد گوناگونی در این زمینه روبرو می شویم.
به عنوان مثال یک کارت حافظه مدل SLC که بیشترین دوام را دارد، می تواند تا 100 هزار ترابایت داده دوام بیاورد ولی برای کارت حافظه MLC این دوام بین 3 تا 30 هزار ترابایت است. در نهایت باید به کارت حافظه TLC اشاره کنیم که دوام آن فقط 300 تا 1500 ترابایت داده است.
باید خاطرنشان کنیم بدنه کارت حافظه ها معمولا در برابر ضربات و شرایط محیطی نه چندان نرمال مقاومت بالایی از خود نشان نمی دهند. بنابراین همیشه توصیه می گردد مراقب استفاده از آن ها باشید تا دچار آسیب فیزیکی نشوند و اطلاعات ذخیره شده در آن ها از دست نرود.
چگونه عمر کارت حافظه را افزایش دهیم؟
در زمینه افزایش عمر مفید کارت حافظه SD هیچ راه چاره دقیق و قطعی وجود ندارد اما در این زمینه توصیه هایی مطرح می گردد که می توانید به آن ها عمل کنید. اول از همه باید به اهمیت خرید یک کارت حافظه باکیفیت از برندهای مشهور اشاره کنیم. اگرچه طبیعتا این نوع کارت حافظه ها قیمت بالاتری دارند، اما در عوض عمر بیشتری برای شما ارائه می دهند.
از دیگر کارهایی که برای افزایش دوام کارت حافظه می توانید انجام دهید این است که به طور کامل آن ها را با داده های مختلف پر نکنید. به طور کلی همیشه توصیه می گردد که بخشی از کارت حافظه را خالی نگه دارید. قبل از خروج کارت حافظه از دستگاه روشن هم بهتر است به طور نرم افزاری اتصال آن را به سیستم قطع کنید و سپس این کار را انجام دهید. در نهایت اگر برای مدت طولانی از کارت حافظه استفاده نمی کنید، آن را در مکان خنک و خشکی قرار دهید و به هیچ عنوان نباید در معرض آفتاب مستقیم و دیگر منابع گرمایی باشد.
نشانه هایی که از خراب شدن کارت حافظه SD خبر می دهند
در نهایت هرچقدر هم مراقب کارت حافظه SD خود باشید، ممکن است به هر دلیلی با خرابی آن روبرو شوید. بنابراین اگر یکی از این نشانه ها را مشاهده می کنید، پس به احتمال زیاد کارت حافظه شما در حال کشیدن نفس های آخرش است:
- خرابی داده های ذخیره شده یکی از مهم ترین نشانه هایی است که از فرا رسیدن عمر مفید کارت حافظه خبر می دهد.
- پایین آمدن سرعت هم یکی دیگر از نشانه های مهم محسوب می گردد. اگر سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات نسبت به گذشته بسیار بیشتر شده، حتما این نشانه را جدی بگیرید.
- زمانی که دستگاه موردنظر می خواهد اطلاعات را بر روی کارت حافظه قرار دهد یا از روی آن بخواند، نباید ارور خاصی را نمایش دهد و در صورت نمایش ارور، ممکن است کارت حافظه خراب شده باشد.
- آسیب های فیزیکی هم یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار به حساب می آیند.
اگر با هرکدام از این نشانه های روبرو شده اید، بهتر است به فکر جایگزین کردن کارت حافظه باشید. معمولا افراد حرفه ای که به کارت حافظه احتیاج دارند، به طور همزمان از چند کارت حافظه بهره می برند و در صورت خراب شدن یکی از آن ها، به راحتی می توانند جایگزین نمایند. روی هم رفته اگر عکاسی یا فیلمبردار هستید یا به هر دلیلی به کارت حافظه احتیاج دارید، حتما نشانه های مربوط به خراب شدن این قطعات را جدی بگیرید تا اطلاعات مهم شما از دست نرود.
منبع: HowToGeek
منبع: دیجیکالا مگ